WV-Olympia
Image default
Bedrijven

Hoogglans plaat op maat

Hoogglans plaat op maat

Hoogglans plaat op maat snijden

Roestvrij staal is behalve roestwerend ook nog een wat harder dan gewoon staal. Dat betekend meer werk bij het op maat maken van een hoogglans plaat. De meest moderne manier om staalplaten op maat te krijgen is het plasmasnijden. 

Een door een computer gestuurd programma geleidt de snij-toorts door het plaatstaal. Bij het snijden wordt een zeer hoge temperatuur door geïoniseerd gas, plasma, in aanraking te brengen met het staal. Dat smelt onmiddellijk en heel precies, waardoor gladde randen ontstaan die een beetje dikker zijn dan de oorspronkelijke plaat. Er is dan een nabewerking nodig om de randen af te werken. 

Bovendien, het op maat maken van een hoogglans plaat is soms ingewikkelder dan een computerprogramma kan bevatten, zeker wanneer het gaat om bijzondere vormen. Dus totdat kunstmatige intelligentie echt inzetbaar is in de industrie is het beter wanneer u terug kunt vallen op de ouderwetse methode, de zaag. Deze manier mag ouderwets overkomen, maar het zagen bespaard u tijd. U hoeft zich niet bezig te houden met het nabewerken van de gesmolten randen van het metaal die het plasmasnijden achterlaat. 

Maar er bestaan drie thermisch snijtechnieken voor staal. Hoe staan de andere twee er voor?

Ze worden nog veel gebruikt, meer dan plasmasnijden maar hebben een aantal van dezelfde nadelen; 

Het lasersnijden. Bij het lasersnijden wordt een gebundelde lichtbron op het metaal gericht. Door de bundeling van het licht ontstaat een temperatuur die hoger is dan het smeltpunt van het metaal dat hierdoor smelt. Bij het lasersnijden worden temperaturen opgewekt tot 30000 graden. De concentratie zorgt er voor dat de snede heel fijn is, met weinig afval. LASER staat voor de uitdrukking in het Engels, Light Amplification by Stimulated Emission of Radiaton. ‘Versterking van licht door het uitzenden van straling te stimuleren’. 

Dan is er nog het autogeen snijden. Hierbij wordt een deel van het te snijden materiaal verhit, de snede. Door de snede daarna in contact te brengen met zuiver zuurstof vindt er een verbranding plaats onder een hoge temperatuur, tot 1100 graden. Hiermee kunnen ook dikkere platen worden gesneden maar bij de meeste werkplaatsen zal er geen automatische snijtafel gebruikt worden, waardoor de precisie minder hoog is. Deze methode is bovendien minder geschikt om een hoogglans plaat op maat te snijden. 

Bij de keuze voor de juiste methode moet u zich laten leiden door de vraag. Wanneer u als plaatsnijder precisie als onderdeel van uw service ziet, en uw klanten dat wensen, kunt u de derde mogelijkheid laten voor wat het is. Wilt u ook dikkere stalen materialen kunnen snijden is juist het autogeen snijden voor u de aangewezen methode.

https://vangeenen.nl