WV-Olympia
Image default
Dienstverlening

Loonadministratie

Loonadministratie
In de volksmond wordt er tegen salarisadministratie eigenlijk altijd loonadministratie gezegd. Voor een ondernemer maakt het geen verschil hoe het genoemd wordt zodra er personeel in loondienst is komt de loonadministratie al direct om de hoek kijken. De loonadministratie moet goed en correct geregeld worden. Je bent verplicht om eigenlijk alles van jouw werknemers bij elkaar te hebben.
 
Wat valt er onder de loonadministratie?
De loonadministratie is niet alleen het loon van de werknemer maar is eigenlijk een heel dossier. Je moet van elke werknemer natuurlijk een arbeidscontract hebben en een kopie van een identiteitsbewijs. Dit moet ook altijd up to date zijn. Een arbeidscontract moet geldig zijn dus op tijd moet een contract voor bepaalde tijd verlengt worden zodat er altijd een lopend arbeidscontract is. Zodra de werknemer een nieuw identiteitsbewijs heeft moet hiervan een kopie gemaakt worden voor de loonadministratie. Daarnaast kunnen hier ook bijvoorbeeld een kopie diploma of certificaat van de nodige opleidingen bij horen. En natuurlijk alles wat met het loon van de werknemer hoort zoals het brutoloon, de vakantie uren, de gewerkte uren en de uren van ziekte.
 
Loonadministratie zelf doen of uitbesteden?
Heb je veel personeel in loondienst dan is het misschien verstandiger om de loonadministratie zelf te doen of een bedrijfsadministrateur salaris binnen het bedrijf in dienst te hebben die dit kan doen. Maar bij maar een paar werknemers is het misschien makkelijker om de loonberekeningen te laten doen door een salarisadministrateur van salarisadministratiekantoor. Voor elke ondernemer is het wel verstandig om te kijken wat er goedkoper is maar ook wat er het beste past binnen het bedrijf.
 
Wat doet een salarisadministrateur?
Een salarisadministrateur die doet eigenlijk niks anders dan zich bezig houden met de salarisadministratie maar wat doen ze eigenlijk precies. Op basis van de gegevens die jij doorgeeft berekenen hun de lonen van de werknemers, maken ze een uitdraai van de loonstrook, een uitdraai van de journaalpost lonen die jij weer nodig hebt voor de boekhouding en ze doen de aangifte loonbelasting indienen bij de belastingdienst. Daarnaast zorgen hun dat ieder jaar de wijzigingen in de cao, loonheffing en werknemersverzekeringen worden aangepast in het systeem zodat je hier geen omkijken meer naar hebt. Je bent wel zelf degene die de gewerkte uren, overuren, vakantiedagen en dagen van ziekte bij moet houden om door te geven en natuurlijk moet je de lonen en loonbelasting betalen.

Bekijk het overzicht van administratiekantoren in Nederland voor een administratiekantoor in de buurt.

https://boekhouder-offertes.com/