WV-Olympia
Image default
Woning en Tuin

Schoorsteenkappen: klein prijsje, groot effect

Als jouw open haard nog geen schoorsteenkap heeft, moet je zeker overwegen er eentje aan te schaffen. Zo’n kleine metalen opbouw op je schoorsteen verbetert de werking van je haard op meerdere manieren. Heb je er ooit bij stilgestaan wat het effect van deze kappen is? We leggen het je hier uit.

 

Voorkomen van inregening

Om te beginnen voorkomt een schoorsteenkap dat er regen, hagel of andere neerslag in je schoorsteen belandt. Een natte schoorsteen kan gekoloniseerd worden door alg, mos of schimmels. Maar het meest nadelige gevolg van inregening is dat de schoorsteen in de winter kapot kan vriezen. Een laag (bak)steen die doordrongen is van water zet uit als hij bevriest, waardoor de steen kan gaan scheuren of afbrokkelen. Wat natuurlijk risico op schade of persoonlijk letsel met zich meebrengt.

 

Betere trek, minder rook

Een schoorsteen die niet goed trekt kan flink wat rook in huis produceren. Niet goed voor de ademhaling en ook niet voor je meubels en spullen. Een schoorsteenkap verbetert de trek van een open haard en zorgt dat de rook automatisch naar buiten wordt gezogen. Een kap met een roterende werking doet dat zelfs nog beter. Die kap wordt aangedreven door de warme lucht uit je schoorsteen, en is dus constant bezig met het verwijderen van rook uit je huis.

 

Andere voordelen van een schoorsteenkap

Een kap op je schoorsteen beschermt je ook tegen verstopping van het rookkanaal door afval of nestelende vogels, tegen inwaaiende valwinden, en tegen uitdovende haardvuren door vocht. Bovendien kan je de kap bekronen met een windwijzer of sierelementen. Kijk online welke keus er is in deze betaalbare, maar essentiële apparaatjes. bezoek www.airxlshop.nl