WV-Olympia
Image default
Internet marketing

Vloggen of bloggen: wat werkt het beste voor jouw bedrijf?

Als bedrijfseigenaar is het vergroten van je online zichtbaarheid essentieel om nieuwe klanten te bereiken en bestaande klantrelaties te onderhouden. Bloggen kan een geweldige manier zijn om in contact te komen met jouw doelgroep, maar vloggen wint ook aan populariteit. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van het bloggen voor jouw bedrijf en delen we tips voor succesvolle contentcreatie. Lees verder om erachter te komen welke strategie het beste werkt voor jou!

Wat is bloggen?

Bloggen is het regelmatig publiceren van online content op een website. Dit kan variëren van persoonlijke verhalen tot zakelijke tips en adviezen. Bloggen is vooral populair geworden als marketingstrategie voor bedrijven om hun online zichtbaarheid te vergroten.

Het inkomen dat gegenereerd wordt met bloggen kan verschillen, afhankelijk van de niche en de hoeveelheid verkeer die naar de website komt. Sommige bloggers verdienen een aanzienlijk inkomen door middel van advertenties of affiliate marketing, terwijl anderen het meer doen als hobby of naast hun reguliere baan. Wat belangrijk is bij bloggen, zijn kwalitatieve inhoud en consistente publicatie om lezers aan te trekken en te behouden.

Definitie en geschiedenis

Bloggen is het publiceren van content op een website in de vorm van blogposts. Dit kunnen verschillende soorten content zijn, zoals artikelen, afbeeldingen en video’s. Bloggen begon als een persoonlijke uitlaatklep op het internet, maar al snel realiseerden bedrijven zich dat dit ook gebruikt kan worden om hun online zichtbaarheid te vergroten en inkomen te genereren.

Bloggen is tegenwoordig een waardevol middel voor bedrijven om hun merk te promoten en klanten aan zich te binden via relevante contentcreatie.

Het ontstaan van het bloggen gaat terug tot de jaren ’90 toen mensen voor het eerst begonnen met dagboekachtige posts op websites. Deze werden later geëvolueerd naar meer professionele blogs met specifieke doelgroepen en onderwerpen. In de begindagen speelde bloggen vooral een rol bij particulieren die hun passie wilden delen of ervaringen wilden vertellen, maar nu wordt het gezien als een waardevol middel voor bedrijven om hun merk te promoten en klanten aan zich te binden via relevante contentcreatie.

Hoe werkt het?

Wat zijn de belangrijkste elementen van een succesvolle blogpost?

 • Een pakkende titel die aanspreekt en nieuwsgierig maakt
 • Een duidelijke structuur met kopjes en alinea’s
 • Relevantie voor het publiek en de industrie
 • Inzichtelijke, educatieve of vermakende inhoud
 • Visuele ondersteuning zoals afbeeldingen of video’s

Hoe kun je ervoor zorgen dat je blogs goed worden gevonden door zoekmachines?

 • Gebruik relevante zoekwoorden in de titel, URL en tekst van de blogpost
 • Optimaliseer meta descriptions om mensen aan te moedigen om op jouw link te klikken
 • Bouw backlinks op door middel van gastbloggen of samenwerkingen met andere sites

Op welke manieren kun je interactie aangaan met lezers en volgers?

 • reageer persoonlijk op reacties
 • tel open vragen aan het einde van elke post om discussies uit te lokken.
 • aak gebruik van social media platforms als Twitter, Facebook of Instagram.

Voordelen van bloggen voor jouw bedrijf

Bloggen is een uitstekende manier om meer bereik en naamsbekendheid voor jouw bedrijf te genereren. Door regelmatig relevante content te posten, kunnen potentiële klanten je gemakkelijker vinden en worden ze geïnformeerd over de producten of diensten die je aanbiedt. Bovendien kun je via blogs nieuwe doelgroepen aanspreken die anders misschien niet van het bestaan van jouw bedrijf af zouden weten.

Een ander groot voordeel van bloggen is dat het de interactie met jouw klanten vergroot. Je kunt vragen stellen, feedback ontvangen en discussies starten in de commentaarsectie onder elk bericht. Dit zorgt voor een betere relatie tussen jouw bedrijf en de klant, wat kan leiden tot hogere loyaliteit en verkoopresultaten op lange termijn.

Meer bereik en naamsbekendheid

Regelmatig publiceren van waardevolle inhoud op je blog is cruciaal om meer bereik en naamsbekendheid te krijgen. Door het bieden van kwalitatieve informatie kunnen lezers terugkeren naar jouw blog voor meer, waardoor de kans groter wordt dat ze jouw bedrijf zullen onthouden.

Het promoten van je blog op social media kanalen kan helpen om een breder publiek te bereiken. Met behulp van social media kun je potentiële klanten aantrekken die nog niet bekend zijn met jouw bedrijf en als gevolg daarvan meer verkeer genereren naar jouw website. Gastblogs schrijven voor andere websites is ook een effectieve manier om nieuwe lezers aan te trekken en daarmee de naamsbekendheid van jouw bedrijf te vergroten.

Meer interactie en engagement met klanten

Call-to-actions zijn een effectieve manier om reacties uit te lokken en zo meer interactie en engagement met klanten te creëren. Door deze toe te voegen aan je blog, moedig je lezers aan om actief deel te nemen in het gesprek. Het is ook belangrijk om vragen en feedback van lezers serieus te nemen. Reageer daarom altijd op hun opmerkingen in de commentsectie van je blog.

Een andere methode voor meer interactie en engagement is door polls of enquêtes in te zetten. Hiermee kun je waardevolle informatie verzamelen over wat jouw doelgroep interessant vindt of juist minder boeiend. Dit helpt bij het verbeteren van toekomstige content en verhoogt de betrokkenheid onder jouw publiek.

 • Voeg call-to-actions toe
 • Reageer op vragen/feedback
 • Gebruik polls/enquêtes

Betere vindbaarheid in zoekmachines

Het creëren van SEO-geoptimaliseerde inhoud met relevante zoekwoorden is een belangrijke factor voor betere vindbaarheid in zoekmachines. Door het gebruik van de juiste trefwoorden, wordt je website sneller gevonden en trek je meer potentiële klanten aan. Ook interne links toevoegen naar gerelateerde artikelen op je website draagt bij aan een betere vindbaarheid. Zo houdt de bezoeker langer vast en ontdekken zij meer informatie over jouw bedrijf.

Externe links verkrijgen door middel van gastblogging of samenwerkingen zorgt ook voor een verhoogde vindbaarheid in zoekmachines. Door deze strategieën te gebruiken, verbeter je niet alleen jouw positie op Google, maar vergroot je ook direct het bereik en naamsbekendheid van je bedrijf. Het is dus onmisbaar om alle mogelijkheden te benutten als het gaat om online zichtbaarheid en marketing.

Mogelijkheid om jezelf te positioneren als expert

Door diepgaande onderzoeken te doen over jouw marktgebied, kun je waardevolle inzichten opdoen en deze delen via blogs. Door kennis te delen laat je zien dat je een expert bent binnen jouw vakgebied, wat kan leiden tot meer vertrouwen van potentiële klanten.

Een andere manier om jezelf als expert te positioneren is door interviews af te nemen met experts binnen jouw vakgebied. Hierdoor kun je interessante content creëren voor bijvoorbeeld een blog of podcast en tegelijkertijd ook nog eens leren van de ervaringen van anderen.

Ten slotte is het schrijven van whitepapers, ebooks of nieuwsbrieven ook een effectieve manier om expertise uit te stralen. Deze vormen van content zijn vaak gedetailleerder dan bijvoorbeeld blogs en kunnen potentiële klanten helpen om meer inzicht te krijgen in bepaalde onderwerpen binnen jouw vakgebied.

Hoe begin je met bloggen?

Bloggen is een geweldige manier om je bedrijf online zichtbaar te maken en het publiek aan te trekken. Om succesvol te zijn met bloggen, moet je echter eerst bepalen wie jouw doelgroep is en waarover zij willen lezen. Het kiezen van het juiste platform voor jouw blog en de ontwikkeling van een contentstrategie zijn ook essentiële stappen die je niet mag overslaan.

Zodra deze basisaspecten worden afgedekt, ben je klaar om jouw eerste bericht te schrijven. Schrijf een aantrekkelijke titel, houd rekening met SEO, maak gebruik van visuele elementen zoals foto’s of video’s en vergeet niet om na publicatie promotie te maken via social media kanalen zoals LinkedIn of Facebook. Succes!

Bepaal je doelgroep en onderwerp

Onderzoek je doelgroep: ontdek wie ze zijn, wat hen interesseert en waar ze naar op zoek zijn. Dit zal helpen bij het maken van gerichte content voor jouw blog.

Kies een relevant onderwerp dat past bij je bedrijf en interessant is voor jouw doelgroep. Door te focussen op topics die relevant zijn voor zowel de lezer als het bedrijf, kun je de betrokkenheid vergroten.

Maak gebruik van zoekwoorden om de vindbaarheid van je blog te vergroten. Zoekwoordonderzoek kan helpen bij het identificeren van relevante trefwoorden die door potentiële klanten gebruikt worden in hun online zoekopdrachten. Maak slim gebruik van deze woorden in titels, tussenkopjes en bodytekst om zo hoger te ranken in Google-zoekresultaten.

Kies het juiste blogplatform

Als bedrijfseigenaar wil je het juiste blogplatform kiezen dat past bij jouw wensen en behoeften. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals WordPress, Squarespace of Blogger. Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om te overwegen welke functionaliteiten het platform biedt en of deze goed aansluiten op jouw branding.

Een gebruiksvriendelijk platform is ook van essentieel belang voor een goede gebruikerservaring. Denk eraan om de tijd te nemen om de verschillende opties zorgvuldig te onderzoeken voordat je een beslissing neemt. Door dit proces serieus te nemen zal je uiteindelijk in staat zijn om het beste blogplatform voor jouw bedrijf te vinden en succesvol aan de slag gaan met bloggen.

Ontwikkel een contentstrategie

Bedenk welke soort content jij wilt delen met je publiek; hoe-to’s, nieuwsartikelen of opinie stukken? Het is belangrijk om te weten welke content het beste werkt voor jouw bedrijf en doelgroep. Bekijk regelmatig hoeveel verkeer elke post genereert om te zien wat werkt voor uw publiek. Dit kan u helpen beslissen over de inhoud van toekomstige berichten.

Creëer een redactionele kalender om georganiseerd te blijven. Hier zijn enkele ideeën die u kunt overwegen bij het opstellen van uw kalender:

 • Plan verschillende soorten inhoud (bijv. artikelen, video’s, infographics) in verschillende indelingen.
 • Bepaal de frequentie waarmee u berichten plaatst (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks).
 • Overweeg feestdagen en evenementen die relevant zijn voor uw bedrijf.
 • Plan tijd in voor onderzoek en schrijven.

Door een redactionele kalender te maken, zorgt u ervoor dat uw blog up-to-date blijft zonder stressvolle last-minute deadlines!

Schrijf en publiceer je eerste blogpost

Het schrijven van een goede blogpost vereist meer dan alleen het typen van tekst. Houd tijdens het schrijfproces rekening met SEO-richtlijnen om ervoor te zorgen dat je post goed vindbaar is in zoekmachines. Voeg daarnaast visuele elementen toe, zoals afbeeldingen, om de leesbaarheid en aantrekkelijkheid van de post te vergroten.

Eenmaal gepubliceerd is het belangrijk om jouw inhoud via sociale media kanalen te promoten volgens jouw marketingstrategie. Door deze stappen te volgen kun je als bedrijfseigenaar jouw online zichtbaarheid vergroten en meer verkeer naar je website trekken.

Tips voor succesvol bloggen voor jouw bedrijf

Een succesvolle blog vereist regelmatige updates. Zorg ervoor dat je consistent blijft en een planning opstelt voor het plaatsen van nieuwe berichten. Dit houdt je lezers betrokken en verbetert de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van jouw website.

Kies de juiste tone-of-voice die past bij jouw bedrijf en doelgroep. Een professionele toon is belangrijk, maar vergeet niet om persoonlijkheid toe te voegen aan je schrijfstijl om lezers geïnteresseerd te houden. Experimenteer met verschillende stijlen en kijk wat het beste werkt voor jouw publiek.

Houd je blog regelmatig up-to-date

Kies een frequentie die bij jouw bedrijf past en hou je hieraan. Het is belangrijk dat je lezers weten wat ze kunnen verwachten en wanneer. Plan vooruit zodat je altijd content hebt om te publiceren, zo voorkom je dat er lange tijd geen nieuwe berichten op de blog verschijnen. Gebruik analytics om te zien welke onderwerpen goed werken en focus hierop, dit maakt het makkelijker om interessante inhoud te creëren die aansluit bij de interesse van de doelgroep.

Zorg ervoor dat je blog relevant blijft door regelmatig updates te plaatsen over jouw bedrijf of branche. Dit zorgt voor vertrouwen bij de lezer omdat zij zien dat jij actief betrokken bent in deze sector en op deze manier kan jij ook weer nieuwe klanten aantrekken. Een up-to-date blog laat een professionele indruk achter op bezoekers van de website en vergroot daarmee ook nog eens jouw online zichtbaarheid!

Zorg voor de juiste tone-of-voice

Bij het bloggen is de tone-of-voice van groot belang. Bepaal dus wat de gewenste uitstraling van jouw bedrijf is en pas deze toe in je blogs. Schrijf op een manier die aansluit bij jouw doelgroep, dit kan informeel zijn maar ook zakelijk, afhankelijk van wie je wilt bereiken. Vergeet niet dat spellingsfouten afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van je blog, laat iemand anders eventueel nog eens nakijken voordat je publiceert.

Een professionele toon zorgt voor vertrouwen en expertise bij lezers. Het draagt bij aan het vergoten van online zichtbaarheid en helpt om meer volgers te krijgen op social media of andere kanalen waarop je promoot. Kortom: kies bewust hoe jij overkomt als bedrijf en stem daar de toon van jouw blogs op af!

Promoot je blog op social media en andere kanalen

Deel elke nieuwe blogpost via al jouw social media accounts met relevante hashtags erbij. Hierdoor vergroot je de online zichtbaarheid van je blog en trek je meer bezoekers aan. Maak gebruik van verschillende kanalen, zoals Twitter, Facebook en LinkedIn om een breder publiek te bereiken.

Werk samen met influencers of andere sites om het bereik van jouw posts te vergroten. Samenwerken met anderen kan leiden tot een grotere exposure voor jouw blog en geeft potentiële nieuwe klanten vertrouwen in jou als expert op dat gebied. Overweeg betaalde promotie als onderdeel van uw marketingbudget om nog meer mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn in wat jij schrijft over bloggen en expertise op dit vlak hebben.

Werk samen met andere bloggers en websites

Gastbloggen op gerichte platforms binnen dezelfde niche is een effectieve manier om nieuwe lezers te krijgen. Zoek naar websites waar jouw doelgroep actief is en biedt aan om een ​​gastartikel te schrijven. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen meer lezers kunt bereiken, maar ook de kans hebt om jezelf als expert in de branche te vestigen.

Linkbuilding kan helpen bij het vergroten van de online zichtbaarheid van je blog. Link naar relevante pagina’s en artikelen die jouw onderwerp ondersteunen of aanvullen. Dit helpt zoekmachines zoals Google te begrijpen welke inhoud relevant is voor jouw site, wat uiteindelijk zal resulteren in betere rankings.

Meldt u ten slotte aan voor lokale ondernemersnetwerken waarmee u contact kunt leggen met andere bedrijfseigenaren in uw regio. Netwerk mogelijkheden ontstaan hierdoor, wat kan leiden tot nieuwe samenwerkingen en kansen voor gastblogging of linkuitwisseling met andere websites binnen dezelfde niche. Met deze strategieën kun jij succesvol zijn bij bloggen!

Conclusie

Bepalen welke van de twee opties, vloggen of bloggen, het beste bij jouw bedrijf past is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar je doelgroep en op welk platform zij zich bevinden. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur ook een rol in deze keuze. Overweeg daarom beide opties en kijk wat het beste aansluit bij jouw bedrijf en doelen.

Daarnaast is het niet nodig om heel veel tijd te besteden aan het produceren van content; zowel vlogs als blogs kunnen effectieve manieren zijn om je online zichtbaarheid te vergroten. Belangrijkste is dat de inhoud relevant en waardevol moet zijn voor je doelgroep. Kortom, kies wat past bij jouw stijl en focus op kwaliteit boven kwantiteit!