WV-Olympia
Image default
Financieel

De autoverzekering vergelijken, zo ga je het best te werk

Moet je de autoverzekering vergelijken voordat je een verzekering af gaat sluiten? Het is één van de vaakst gestelde vragen onder potentiële verzekeringnemers. Het antwoord op deze  vraag zal werkelijk niemand verbazen. Het moet namelijk gezegd dat het voordat je overgaat tot het afsluiten van deze verzekering inderdaad ongelofelijk belangrijk is om eerst een vergelijking uit te voeren. Enkel en alleen wanneer je dat doet zal je namelijk kunnen vaststellen dat je in een handomdraai de voor jou meest interessante verzekering kan vinden. In ieder geval, alles wat je moet weten over het uitvoeren van een autoverzekering vergelijking ontdek je hieronder.

Waarom de autoverzekering vergelijken?

De autoverzekering vergelijken is zeer belangrijk. Van alle verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden is de autoverzekering met zekerheid één van de meest concurrentiële. Dat is natuurlijk te wijten aan het feit dat deze verzekering moet worden afgesloten door iedereen die een auto heeft aangekocht en deze in het Nederlandse verkeer wil brengen. Dat geldt minstens voor de WA-verzekering. Je kan ervoor kiezen om een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering af te sluiten, maar dat is niet wettelijk verplicht. Uiteraard betekent dit niet dat één van deze uitgebreidere autoverzekeringen niet interessant kan zijn voor jou.

De autoverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je in één klap kan rekenen op twee interessante voordelen. In eerste instantie geldt dat je op deze manier bent verzekerd van de meest interessante premie voor je autoverzekering. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het natuurlijk eveneens zo dat een vergelijking uitvoeren je een goed beeld geeft van het exacte aanbod met autoverzekeringen dat je op de markt aan kan treffen. Zo kan je bepalen welke verzekering voor jou het interessantst is.

Is de WA-verzekering vergelijken ook interessant of niet?

Het verplichte karakter waar de WA-verzekering over beschikt doet in de praktijk vermoeden dat de premie die hiervoor wordt aangerekend altijd is vastgesteld. Met andere woorden, voor deze verzekering zou er geen financieel verschil bestaan tussen de verschillende verzekeraars. De praktijk leert ons echter al vrij snel iets anders. Het is dus zeker niet zo dat het verplichte karakter van deze verzekering ervoor zorgt dat de premie bij elke verzekeraar hetzelfde is, integendeel. Ook wanneer je dus met andere woorden alleen de WA-verzekering wenst af te sluiten kan het meer dan een aanrader zijn om hiervoor een vergelijking uit te gaan voeren.

Hoe moet je een autoverzekering vergelijken?

Voor een autoverzekering vergelijken geldt dat dit eigenlijk op een zeer eenvoudige manier kan gebeuren. We maken op de markt een onderscheid tussen twee verschillende manieren om een vergelijking uit te voeren voor de autoverzekering. In eerste instantie is het mogelijk om daarvoor gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite. Op deze manier een vergelijking uitvoeren is veruit het interessantst. Dat omdat de website in kwestie er niet bij is gebaat om een bepaalde verzekeraar voor te trekken. Dat is anders wanneer je kiest voor de tweede optie.

De tweede optie is namelijk het uitvoeren van een vergelijking op de website van je (vaste) verzekeraar. In dit geval spreekt het echter voor zich dat de verzekeraar in kwestie alles in het werk zal stellen om er zelf zo goed mogelijk uit te komen. Dat spreekt voor zich. Het is dus zo dat het resultaat dan niet bepaald als objectief te bestempelen valt. Het wordt hoe dan ook dus steeds sterk aangeraden om ervoor te kiezen om de vergelijking te doen op een neutrale vergelijkingssite.

Waar rekening mee houden bij een autoverzekering vergelijken?

Ga je de autoverzekering? Dan zijn er zeker een aantal zaken waar je aandacht aan zal willen en eigenlijk zelfs moeten besteden. In eerste instantie moet je uiteraard appelen met appelen en peren met peren vergelijken. Hiermee bedoelen we dat je niet de prijs van een WA-verzekering moet vergelijken met deze van een allriskverzekering. Dit omwille van evidente redenen. In ieder geval moet je dus altijd de prijzen van dezelfde type autoverzekering vergelijken bij de verschillende verzekeraars. Dat is natuurlijk niet anders. Daarnaast dien je er namelijk eveneens rekening mee te houden dat ook de randvoorwaarden kunnen verschillen bij de verschillende autoverzekeringen.

Neem nu bijvoorbeeld het eigen risico. Het eigen risico kan bij verschillende verzekeraars compleet anders zijn ingesteld. Hoe hoger het eigen risico, des te lager de periodieke verzekeringspremie komt te liggen en omgekeerd. Hou er dus voor een volledig correct beeld rekening mee dat je altijd autoverzekeringen vergelijkt die over hetzelfde eigen risico beschikken. Doe je dat niet? Ook in dat geval kan er zomaar sprake zijn van een foutief beeld van de werkelijkheid.

Concreet je autoverzekering vergelijken in 3 eenvoudige stappen

Bovenstaande informatie heeft je reeds een goed beeld gegeven van waar je nu precies rekening mee moet houden met betrekking tot het vergelijken van autoverzekeringen. Laat ons nu nog even concreet zeggen hoe je te werk moet gaan. Dit gaan we zo eenvoudig mogelijk houden. Om een vergelijking uit te voeren dien je dan ook de volgende drie stappen te ondernemen:

  • Stap 1: Bepaal welk type autoverzekering je wil afsluiten;
  • Stap 2: Voer een objectieve vergelijking uit tussen de autoverzekeringen;
  • Stap 3: Sluit de voor jou interessantste autoverzekering af;

Bij een autoverzekering vergelijken is het in de praktijk altijd zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat er geen sprake mag zijn van een promotieprijs. Althans dat mag natuurlijk wel, maar dan dien je er wel rekening mee te houden dat deze lage premie mogelijks slechts voor een beperkte periode kan worden aangehouden. Hier knelt voor veel mensen toch wel een aardig schoentje.

Je dient er in bovenstaande situatie immers voor te zorgen dat je tegen het einde van de promotieprijs mogelijks opnieuw een vergelijking hebt uitgevoerd. Deze moet dan duidelijk maken welke verzekeraar op dat ogenblik mogelijks een nog interessanter aanbod kan doen. De autoverzekering vergelijken is hoe dan ook iets wat je beter regelmatig even herhaalt. Het aanbod en de prijzen op de markt kunnen immers verschillen vertonen afhankelijk van het moment in kwestie. Door regelmatig opnieuw te vergelijken op www.diks.nl ben je altijd verzekerd van de interessantste premie.