WV-Olympia
Image default
Bedrijven

Een Traineeship

Als pas afgestudeerde met een Wetenschappelijke Opleiding in de Bestuurskunde stond ik enige tijd geleden voor een belangrijke keuze in mijn loopbaan: Moest ik gaan solliciteren op een functie als junior adviseur onder mijn opleidingsniveau of ging ik inzetten op een traineeship bij een gemeente? Ik koos voor het laatste met als belangrijkste reden dat het traineeship bij een gemeente mede bestond uit een opleiding en coaching. De invulling en vormgeving hiervan lag grotendeels in de handen van de trainee, iets dat mij zeer aansprak.

 

De keuze voor een Traineeship bij een gemeente

De gemeente als overheidsorganisatie heeft mij altijd erg aangesproken. Het is een zichtbare en tastbare bestuurslaag waar iedere burger doorgaans wel enkele malen per jaar mee te maken heeft. Werken bij de gemeente heeft als groot voordeel dat je zichtbaar resultaat ziet van het werk dat je doet. Zeker voor een beginnende ambtenaar is het fijn om te merken dat je voor de maatschappij echt iets kan betekenen door bij de overheid te gaan werken. Op deze wijze wordt de motivatie versterkt om een carrière in de publieke sector na te streven. Een klein nadeel van het werken bij een gemeente is dat er vaak veel ambtenaren werken die ondanks het feit dat ze veelal dezelfde werkzaamheden uitvoeren, door hun senioriteit meer verdienen. Dit is echter een algemeen kenmerk van het beloningssysteem van de overheid en lang niet overal is dit fenomeen nog even sterk aanwezig.

 

Advies bij Interesse in een Traineeship bij een gemeente

Ik geef aan iedereen die interesse heeft in een traineeshop bij de gemeente het advies om zich goed te verdiepen in de mogelijkheden van het traineeship. Is er ruimte voor opleiding en wat voor begeleiding is er beschikbaar? Denk aan al dit soort vragen en stel ze gerust aan de vacaturehouder of de HR-afdeling van de betreffende gemeente!