WV-Olympia
Image default
Woning en Tuin

Infraroodtechnologie: de eenvoudigste manier om je tiny house warm te houden

Wie kiest voor een tiny house, heeft zich meestal tot doel gesteld om op een hulpbronnen-besparende manier te leven: Minder woonruimte betekent minder energieverbruik en minder verbruik. Eigenaren van een Tiny House zijn vaak milieubewust en kostenbewust en zijn voortdurend op zoek naar manieren om nog minder te consumeren, om in het algemeen energiezuinig te leven en om hulpbronnenbewust te handelen. Als het gaat om het verwarmen van het Tiny House, is de beslissing niet eenvoudig: tiny houses die het hele jaar door bewoond zijn, hebben een andere verwarmingstechniek nodig dan woningen die alleen in de zomermaanden als tweede huis dienen. Daarom hebben we gisteren infraroodverwarming geïntroduceerd als een praktische en ruimtebesparende optie, vandaag gaan we ons weer richten op onafhankelijke radiatoren en kosten … 

Infraroodverwarming in je Tiny house

De infraroodverwarming zelf is ruimtebesparend en snel geïnstalleerd. Niet iedereen heeft echter de ruimte op de muur of heeft snel extra verwarmingsvermogen nodig. De snelle en zeer eenvoudig te gebruiken oplossing is de installatie van infraroodverwarming. Een vast geïnstalleerde radiator past niet in elk tiny house, hoewel elementen die als spiegels of afbeeldingen zijn vermomd, een decoratief effect kunnen hebben.

De wanden zijn echter vaak volledig uitgerust met rekken en kasten om waardevolle opbergruimte te creëren. Meubilair heeft meerdere functies en kan worden omgebouwd, gevouwen, opzij geschoven of opgesteld. Met een mobiele hittegolfradiator blijft de flexibiliteit behouden. Infraroodverwarmingen zijn beschikbaar voor installatie in verschillende versies. Sommige hebben de warmtebron hoog in de hoogte geïnstalleerd als een schijnwerper, andere zijn laag en geven warmte af op heuphoogte, andere zijn zuilvormig. Dus er is iets voor elk tiny house.

 

Hoeveel kost infraroodverwarming?

Kleine stand-alone apparaten zijn voordelig in aanschaf. De miniwarmtebronnen zijn al beschikbaar voor minder dan €100 . In vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem of een camperverwarmingssysteem is dit niet veel. De exploitatiekosten zijn echter een factor die een langetermijneffect heeft op de begroting.

Vergeleken met andere verwarmingstechnologieën is elektrische infraroodverwarming de duurste manier om warmte te genereren, omdat elektriciteit meer kost dan olie, gas of pellets. Het komt er echter op neer dat infraroodverwarming in je tiny house nog steeds de juiste keuze kan zijn, omdat de vraag is waar je voor betaalt gedurende de levensduur van het apparaat. In een vergelijking van de totale kosten kan de berekening goed zijn in het voordeel van infraroodverwarming, vooral als het Tiny House slechts af en toe verwarmd hoeft te worden.
 
Een rekenvoorbeeld: een infraroodverwarming met 200 watt verbruikt 0,2 kilowattuur elektriciteit per uur. Als er op 180 dagen 8 uur wordt verwarmd op 180 dagen, resulteert dit in een verwarmingsvermogen van 288 kWh. Met een kilowattuurprijs van 29,30 cent bedragen de jaarlijkse verwarmingskosten € 85 . Dit komt overeen met een kostenfactor van 47,2 cent per verwarmde 8-urige werkdag.


 
Voor tiny houses neemt het benodigde verwarmingsvermogen dienovereenkomstig af. Gezien de geringe totale kosten is het de moeite waard om zelf eens goed na te denken over de aanschaf van een infraroodinstallatie. Daarnaast kunnen infraroodverwarmingsmodules – ervan uitgaande dat ze een eigen klein fotovoltaïsch systeem hebben – met zelf opgewekte stroom worden gebruikt. Op deze manier is de verwarmingswarmte na de afschrijving van de PV-installatie gratis.
 
Als men bijvoorbeeld een infraroodverwarmingsmodule vergelijkt met een verwarmingssysteem voor stacaravans, dat goed en graag 1.500 tot 2.000 euro kost, dan kan men een infraroodverwarmingssysteem ongeveer 17 tot 23 jaar gebruiken, totdat men deze aanschafkosten met infrarood heeft verbrand onder het kostenaspect – onderhouds- en exploitatiekosten van het verwarmingssysteem voor stacaravans worden daarbij nog helemaal niet in aanmerking genomen.

 

De voordelen van infraroodverwarming in je tiny house

De voordelen van verwarmingstoestellen met infraroodtechnologie zijn legio:

  • jarenlange levensduur
  • Aankoopkosten laag
  • Geen onderhoudsinspanningen – geen vervolgkosten
  • Nul installatie-inspanning
  • Kan worden gebruikt met elektriciteit uit een eigen fotovoltaïsch systeem

Lees meer over deze voordelen op deze blog over Tiny Houses.

Hoe infraroodverwarming werkt

Infraroodverwarming werkt fundamenteel anders dan conventionele verwarming. Terwijl een standaard huishoudelijke verwarming de omgevingslucht opwarmt, verwarmt de infraroodverwarming objecten. Deze warmte is vergelijkbaar met zonnewarmte. Infrarode straling dringt door in muren, vloeren en meubilair. De verwarmde voorwerpen geven op hun beurt de warmte af aan de kamer. In de nabijheid van de infraroodbron voelt men de warmte, net als bij een ingeschakelde kachelplaat. De infraroodstraling dringt dieper door in het menselijk lichaam dan de warmte van conventionele radiatoren, zodat het warmtegevoel een ander is. De temperatuur van de infraroodverwarming kan dus oplopen tot