Rondstroppen worden altijd gekeurd door EKH

Bij EKH, de meest bekende keurder van het gehele land (Nederland) die alles keurt omtrent zaken als hijsen en heffen, zal ieder jaar weer een check doen of de rondstroppen die je gebruikt nog wel in een juiste staat verkeren en of deze op een veilige manier gebruikt kunnen worden. Vaak zie je dat er gebruik wordt gemaakt van veel soorten aan materialen als je bijvoorbeeld een hijskraan te werk ziet gaan. Omdat er met hijsen en heffen veel materialen gebruikt dienen te worden is het belangrijk dat deze allemaal goed op elkaar worden afgestemd en natuurlijk dat dit allemaal op een veilige manier gaat gebeuren. Daar staan de keurders allemaal zeker voor terecht en willen dat dit uitermate zorgvuldig gebeurt. Dit dient allemaal op een juiste manier uit de keuring te komen om op die manier de veiligheid van alle bedrijven die werkzaam zijn in deze branche te kunnen waarborgen. Maar hoe gaat dat dan allemaal precies in zijn werk? En wat is de procedure voor middelen zoals rondstroppen?

Procedure

De procedure van de keuring van rondstroppen door de EKH is eigenlijk soortgelijk aan de andere keuringen die worden gedaan, voor bijvoorbeeld haken en ogen die worden gebruikt om touwen en ook rondstroppen met elkaar te kunnen verbinden. De meest belangrijke vraag is of je alles op orde hebt. Wanneer er een keurmeester langskomt bij jouw bedrijf dan is het belangrijk dat alles op orde is en dat je direct aan kunt tonen in welke staat je materialen zijn. Dat doe je door deze natuurlijk geheel het jaar door goed te onderhouden, maar ook alle papieren van de aankopen te bewaren en eventuele garanties en dergelijke. Dat is voor jezelf ook handig. Stel je hebt een garantie op de rondstroppen die je hebt gekocht van 2 jaar en deze worden afgekeurd na 1 jaar, dan kan je hiermee weer terug naar het bedrijf waar je deze hebt gekocht en heb je in de meeste gevallen recht op een garantie en kost het je verder geen extra geld.

Eisen

De keurmeester zal de rondstroppen controleren en gaat daarbij een checklist af van een aantal punten waar deze aan moeten voldoen. Er is een algemene checklist, maar daarnaast is er ook een checklist die speciaal bedoeld is voor de rondstroppen en andere materialen, omdat ieder materiaal natuurlijk weer net even wat anders is en op een andere manier dient te worden gekeurd. Op die manier zal de keuring dan door de keurmeester worden uitgevoerd en direct na de algehele keuring zal de keurder een rapportje opmaken die samen met jou zal worden doorgenomen. Aan de hand hiervan kan je zien waar je wel of niet goed op scoort en worden er een aantal adviezen gegeven voor bijvoorbeeld materialen die wel nog goed zijn, maar bijvoorbeeld binnen een jaar aan vervanging toe zijn. Producten die worden afgekeurd dienen direct te worden vervangen. Meer lezen over hijsbanden en rondstroppen? Bezoek onze website.