WV-Olympia
Image default
Internet

Shared Hosting: het beste voor beginners

Shared hosting is precies zoals het klinkt. Met een gedeeld hostingpakket bevindt je site zich op dezelfde server als een heleboel andere websites. Hoeveel zijn een paar? Dat hangt echt af van je setup- en hostingprovider.

Het is echter niet ongebruikelijk dat een site ruimte biedt aan honderden en zelfs duizenden anderen.

Voordelen

Het grootste voordeel van deze optie is dat je ook de serverkosten deelt met veel mensen. Als de hostingprovider honderden of duizenden klanten op één server kan plaatsen, kunnen ze de bedrijfskosten over vele partijen verdelen.

Dat is ook waarom shared hosting het meest betaalbaar is. Je kunt het al krijgen voor €2 per maand met de gemiddelde kosten die liggen tussen de € 5- € 10 per maand.

Geweldig voor mensen met beperkte middelen en mensen die net beginnen. Daarnaast wordt je met een shared hosting account meestal volledig verzorgd in termen van setup.

Er is heel weinig te configureren, zodat je je volledig kunt concentreren op het bouwen van je website. Bovendien stellen veel hosting providers ook nog eens een sitebuilder programma ter beschikking voor hun shared hosting klanten, iets wat het bouwen van je eerste website natuurlijk zeer eenvoudig maakt.

Nadelen

Het delen van een server met veel partijen is echter ook het grootste nadeel van dit arrangement. Zoals eerder vermeld, is een server een computer met bronnen zoals ruimte op de harde schijf, CPU-snelheid en RAM.

Deze bronnen zijn eindig. Net zoals je laptop langzamer gaat draaien als je teveel programma’s tegelijkertijd uitvoert, doen deze machines dit ook als ze te veel te doen hebben.

Aangezien alle websites op een shared host vragen om de bronnen van de server, kun je problemen tegenkomen als een van deze alle verwerkingskracht doorkruist door meer verkeer of foute codes. Dit kan leiden tot downtime (wat betekent dat je website niet bereikbaar is) of verminderde laadsnelheid.

Voor wie is shared hosting het meest geschikt?

Dus is shared hosting een goed idee? Ja! Het kan geweldig zijn voor het hosten van sites die (nog) niet veel verkeer krijgen, statische brochuresites, ontwikkelings- en testsites, persoonlijke sites of andere websites waar uptime geen grote moeite is.

Shared hosting is ook een goede optie als je een zeer beperkt budget hebt. Het stelt bedrijven in staat een aanwezigheid op het web te creëren, zelfs als ze niet in de beste positie zijn om dit te doen.

Als zodanig is shared hosting een uiterst belangrijk hulpmiddel voor gelijkheid op het web.

https://www.swx.be