WV-Olympia
Bedrijven

Wat doet een consultant?

Je zult vast wel eens gehoord hebben van het beroep consultant. Je hebt verschillende soorten zoals consultant HRM en consultant salaris. Maar wat doet een consultant nou en wat heb je eraan? Dat gaan we in dit artikel behandelen.

 

Een consultant is een feite een expert of deskundige op een bepaald gebied, zoals HRM of salaris hierboven, die zijn expertise inzet om adviezen te geven aan bedrijven die behoefte hebben aan de expertise, omdat ze zelf deze wijsheden niet in pacht hebben. De consultant wordt beloond met geld voor dit advies. Een consultant kan trouwens op meerdere gebieden actief zijn, dit komt enerzijds omdat sommige consultants meerdere expertises hebben, maar anderzijds ook omdat het beroep consultant niet beschermd is. Iedereen mag zichzelf consultant noemen, ook als diegene geen verstand van wat dan ook heeft. Het is dus belangrijk dat je je goed verdiept in de consultants voordat je zomaar iemand aantrekt voor je bedrijf.

 

Waarom bestaat deze branche hoor ik je denken? Er zijn enkele redenen waarvan de eerste al benoemd is, namelijk dat het bedrijf kennis nodig heeft, dat het niet heeft momenteel. Een ander voordeel van een consultant ligt in het feit dat deze persoon een objectieve en frisse kijk op de situatie in het bedrijf heeft. In het bedrijf worstelen ze misschien al langer met een probleem en zijn ze helemaal vastgelopen, omdat ze de bekende wegen blijven verkennen. Een consultant heeft hier geen last van. Een consultant is ook minder gevoelig voor vooroordelen of vriendjespolitiek binnen het bedrijf. Ook kan een consultant een interne vacature opvullen die men niet vol krijgt. Zo is de consultant eigenlijk een overbetaalde tijdelijke werkkracht. Overbetaald, omdat de consultant over het algemeen meer in rekening brengt dan een ‘normale’ werknemer. Als laatste zorgt het gebruik van consultants ervoor dat de persoonlijke risico’s verkleind worden.