WV-Olympia
Image default
Sport

De toekomst van een personal trainer en fitnessinstructeur

In de afgelopen jaren is gebleken dat het aantal personal trainers in Nederland sterk is gegroeid. Deze stijging komt door een de stijging van de vraag naar personal trainers. Steeds meer mensen zien hun passie in fitness en in het investeren in een gezond lichaam. Een personal trainer kan deze mensen helpen bij het halen van bepaalde doelen. Dit doen deze personal trainers door samen met de klant te bewegen en een voedingsplan samen te stellen. Ben je geïnteresseerd in een baan als personal trainer? En ben je benieuwd naar de toekomst van deze baan? Dan ben je hier aan het juiste adres.

De vraag naar personal trainers blijft stijgen!

De populariteit van fitness en van gezond leven is nog steeds groeiende en dit betekent dat er ook veel toekomst zit in een baan als personal trainer. Er zijn genoeg vacatures waar je als beginnend personal trainer op kunt solliciteren en er is altijd de mogelijkheid om zelf een studio op te bouwen. De stijgende vraag heeft er de afgelopen jaren ook voor gezorgd dat het aanbod omhoog gaat, en dat maakt het wel moeilijker om je te onderscheiden. Over het onderscheiden vertellen we je later meer.

Goed opgeleid zijn is belangrijk  

De stijging van het aanbod is groter geworden wat natuurlijk een goed teken is, maar er hangt ook een nadeel aan deze grote stijging. Het blijkt namelijk dat het aantal niet goed opgeleide personal trainers ook sterk is gegroeid. Een niet goed opgeleide personal trainer kan een gevaar worden voor de klant. Zo kunnen bepaalde gezondheidsproblemen zich voordoen met een verkeerde begeleiding. Het is daarom belangrijk om goed opgeleid te zijn. Dit kun je doen door verschillende sportopleidingen te volgen op bekende scholen, maar misschien heb je geen zin in een studie van twee of vier jaar. Er zijn bepaalde opleidingen en cursussen die je hoogstens een half jaar kosten en waar je alles leert over het menselijk lichaam, sporten, voeding en coaching. Een fitness cursus kan je alle basisvaardigheden meegeven die jij nodig kan hebben als personal trainer of fitnessinstructeur. Naast de basiskennis is het ook handig om je zelf te onderscheiden.

Onderscheiden is belangrijk.

Eerder is al gezegd dat de vraag en het aanbod in personal trainers en fitnessinstructeurs sterk is gegroeid en blijft groeien. Dit betekent dat jij als personal trainer je wel zal moeten onderheiden van andere coaches om aan een baan te komen of om klanten te krijgen voor je eigen bedrijf. Onderscheiden kan je doen door persoonlijke vaardigheden, maar ook door het aanbod wat je geeft aan mogelijke klanten. Het is daarom een aanrader om je te verdiepen in andere sportvormen. Denk bijvoorbeeld aan het sporten met trampolines of fietsen. En denk aan het aanbieden van vechtsporttraining. Naast deze opties kan je ook je verder ontwikkelen in andere vormen door een cursus te volgen. Er is bijvoorbeeld een kettlebell cursus, een bootcamp cursus en een yoga cursus. Door jouw vaardigheden en aanbod te verbreden word je steeds interessanter op de grote markt. Verder is het ook handig om aan ander competenties te werken, en is het baan personal trainer ook een ervaring vak. Het kan daarom goed zijn om eerst met kennissen, vrienden of familie te oefenen. Deze mensen kunnen je nog wat tips geven en zullen minder snel oordelen als je iets niet goed doet.