WV-Olympia
Image default
Onderwijs

De veelzijdige kracht van kunst op school

Workshops voor kinderen en jongeren

Ben jij op zoek naar een leuke workshop op school? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij organiseren al jarenlang workshops voor kinderen op basisscholen en workshops voor jongeren op middelbare scholen door heel Nederland.

De kracht van kunst

Het leuke aan het organiseren van culturele en kunstzinnige activiteiten voor leerlingen in het basisonderwijs en op de middelbare school, is dat we steeds weer getuige mogen zijn van de transformatie die leerlingen in korte tijd ondergaan. Want de kracht van kunst gaat veel dieper dan de kunst zelf. Wij zien hoe leerlingen in korte tijd hun zelfvertrouwen boosten, verborgen talenten ontdekken, beter leren luisteren naar hun klasgenoten en buiten hun comfortzone komen.

Wegen naar Rome

Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat het helemaal niet uitmaakt welke culturele activiteit je kiest. Want uiteindelijk verschilt de focus natuurlijk wel per kunstvorm. Zo ligt bij het maken van een podcast de nadruk meer op het durven uitspreken en komen leerlingen tijdens een dansworkshop even helemaal uit hun hoofd en in hun lichaam. Maar uiteindelijk verleggen leerlingen bij alle kunstvormen hun grenzen en leren ze bij alle kunstvormen dat ze mogen uitdrukken wie ze zijn. Oftewel: ook binnen het kunstonderwijs zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

Maatschappelijke betrokkenheid

De leerlingen van nu zijn de volwassenen van de toekomst. Het is dus ontzettend belangrijk om leerlingen op een positieve manier te betrekken bij de uitdagingen waar we ons op dit moment als wereldgemeenschap mee geconfronteerd zien. Klimaatverandering staat natuurlijk hoog op de agenda. Veel leerlingen maken zich hier ook zorgen over. Het is dan ook belangrijk om hen niet alleen te onderwijzen over de ernst van het probleem, maar ook te prikkelen om na te denken over manieren waarop zij zelf een positieve bijdrage kunnen leven. Nu én later. Een workshop upcycling is daarvan een mooi voorbeeld. Maar ook sociale uitdagingen als racisme en vrijheid zijn prachtige thema’s om centraal te zetten tijdens culturele activiteiten op school.

https://www.kleinkunstig.nl