WV-Olympia
Image default
Woning en Tuin

Puzzelen met sloten

Een jaar of 15 geleden heb ik me er weleens verdiept in lockpicking, gewoon uit nieuwsgierigheid en de nerd eigenschap om dingen te willen begrijpen en kunnen. Er bleek een lockpick vereniging te bestaan waar ik toen met een paar vrienden een avondje langs ben geweest. Ik dacht dat dat in Amsterdam was maar kan me vergissen. Twee vrienden hadden online een setje aangeschaft, maar ik heb toen bij die vereniging zelf een simpel setje gekocht.

Toen we daar aankwamen werden er dozen met slotjes op tafel gegooid en gingen mensen lekker zitten picken, echt heel ontspannend. Ik denk dat een beetje breien voor de tv net zo voelt. Ze waren heel vriendelijk en behulpzaam en konden er alles over vertellen. Ik dacht dat ze ook glazen voorbeeldslotjes hadden maar die herinnering is vaag en heb ik misschien ergens anders gezien. Wel werd meteen duidelijk dat er een gigantisch verschil in moeilijkheidsgraden is. De makkelijkste (maar wel met normaal mechanisme) noemden ze “motivatieslotjes”. Raak je gefrustreerd door een slot, dan pak je er zo één om je weer zelfvertrouwen te geven. Zulke slotjes kregen we wel een paar keer open en dat voelt echt als een overwinning.

Ook leer je meteen dat voor criminele doeleinden lockpicking vrij zinloos is. Als het nodig is wil ik daar best op ingaan. Sinds die tijd heb ik me altijd voorgenomen om er beter in te worden. Het is net puzzelen en wie weet komt het ooit eens van pas. In die tijd liep ik stage in het VUmc en iemand op onze afdeling had net een “nieuw” bureau uit de kelder gekregen. Helaas zaten de laatjes op slot en waren de sleuteltjes al honderden jaren kwijt.

De volgende dag mijn stokjes mee en na een half uur pielen was het me toch gelukt om hem open te krijgen. Geweldige overwinning en dankzij mij kon een arts onderzoeker iets in haar laatje leggen. Een gigantische bijdrage aan de medische wetenschap en gezondheidszorg! Allemaal dankzij mij! Het slot eruit tikken met een schroevendraaier of het slotnummer doorgeven voor een nieuw sleuteltje is natuurlijk volstrekt onmogelijk. Zoiets zou slecht zijn voor mijn valse eigenwaarde dus kan gewoon niet.

Sindsdien neem ik me steeds voor om weer wat te oefenen maar het komt er gewoon nooit van, net als tientallen andere dingetjes. Ik heb thuis een stuk of 10 doorgeknipte sloten (dus intact slotmechanisme), maar mijn combinatie van vaardigheid en geduld (bij gebrek aan motivatieslotjes) is niet goed genoeg om ze open te krijgen op een enkele keer na.

Mijn advies, kijk of die vereniging nog bestaat en of je een keertje langs mag komen. Misschien verkopen ze ook nog setjes. Ik bedenk me trouwens net dat dit avontuur begon toen die vereniging op tv een demonstratie gaf. Misschien was het Kopspijkers maar het is echt al heel lang geleden.

https://www.wv-olympia.nl/leer-sloten-openen-als-nieuwe-hobby/