WV-Olympia
Hobby en vrije tijd

Het houthakkers verhaal

Abraham Lincoln wordt beschouwd als een van de belangrijkste presidenten in de Amerikaanse geschiedenis. Hij stond bekend om zijn energie en productiviteit. Het productiviteitsgeheim van Abe Lincoln was om scherper gereedschap te gebruiken om de klus efficiënter te klaren.
Hij zei: “Geef me zes uur om een ​​boom te hakken en ik zal de eerste vier spenderen om de bijl te slijpen.” Lincoln, die een bekwame houthakker was voordat hij president werd, bedoelde dit waarschijnlijk zowel letterlijk als figuurlijk. Inefficiënte tools verspillen energie. Het is beter om het grootste deel van je tijd te besteden aan het vinden en cultiveren van de beste tools voor elke taak.

Hakbijl slijpen

Je bijl slijpen kan gedaan worden met wetstenen (slijpstenen), vijlen en andere schuurmiddelen. Maar (en de meesten van ons vergeten dit), het belangrijkste ‘hulpmiddel’ om een ​​taak te volbrengen, ben JIJ – jouw vermogen om je tijd optimaal te benutten. We verspillen onze tijd aan frustraties over bot gereedschap en frustreren ons vervolgens aan onze frustraties. Kortom, we slijpen onze bijl niet!
Hier is een inspirerend verhaal dat illustreert waarom het zo belangrijk is om je bijl te slijpen.

Inspiratie

Stephen Covey vertelt het verhaal van een man die door een bos liep toen hij een gefrustreerde houthakker tegenkwam.

De houthakker probeerde een boom om te hakken en vloekte en vloekte terwijl hij aan het werk was.

“Wat is het probleem?” Vroeg de man.

“Mijn zaag is bot en zal de boom niet doorzagen.” Reageerde de houthakker.

“Waarom ga je de bijl niet gewoon slijpen?”. Vroeg de man weer

“Omdat ik dan zou moeten stoppen met zagen.” Zei de houthakker.

“Maar als je je zaag hebt geslepen, kun je efficiënter en effectiever dan voorheen snijden.”

“Maar ik heb geen tijd om te stoppen!” was het antwoord van de houthakker en hij werd meer gefrustreerd.

De man schudde zijn hoofd en bleef lopen, de houthakker achterlatend tot zijn zinloze frustratie. Dit verhaal is relevant voor zovelen van ons, nietwaar? We raken gefrustreerd door het leven en ons onvermogen om het hoofd te bieden, maar in plaats van onszelf te ontwikkelen en de tijd te nemen om effectiever te worden, blijven we worstelen met een stompe zaag. Doe het niet meer. Stop, slijp je zaag en word effectiever.

http://www.slijpuniversiteit.nl/hakbijl-slijpen