WV-Olympia
Image default
Bedrijven

Tips voor kinderen met tandartsangst

Veel volwasennen vinden het geen pretje om naar de tandarts te gaan, maar nog meer kinderen hebben echte tandartsangst. Vandaag bespreken we vier tips die helpen bij het tegengaan van angst voor de tandarts.

 

Vermijd woorden als “pijn doen”, “spuitje”, of “pijnlijk”. Zelfs als u deze woorden gebruikt met “slechts een beetje” ervoor, zal dit uw kind niet helpen met hun tandartsfobie. Gebruik ook geen moeilijke woorden zoals implantaat tand of extractie kies.

 

Zoek een kindvriendelijke tandartspraktijk. Als uw kind echt moeite heeft om naar de tandarts te gaan, is het van cruciaal belang dat u een tandarts vindt die ervaring heeft met jonge patiënten en hun tandartsangst. Als een tandarts niet bereid is om stappen te nemen om de angst van uw kind te verlichten, moet u wellicht overwegen een nieuwe tandarts te vinden.

 

Geef niet op. Het kan begrijpelijk frustrerend zijn als uw kind weigert naar de tandarts te gaan, zelfs voor zoiets kleins als een fluoridebehandeling. Het zal veel geduld kosten om met tandartsangst om te gaan. Onthoud dat kalm blijven en koesteren uiterst nuttig is voor een angstig kind. Deze soorten angsten duren vaak slechts een fase: ze zullen er waarschijnlijk uitgroeien.

 

Neem wat speelgoed mee voor comfort. De meeste tandheelkundige klinieken voor jonge kinderen hebben speelgoed en boeken om uw kind te vermaken. Deze vormen van afleiding kunnen hun gedachten afleiden van wat er gaan komen zodra ze op de tandartsstoel komen. Als uw tandheelkundige kliniek veel speelgoed heeft rondslingeren, dan is dit een goed teken dat het een zeer kindvriendelijke omgeving voor uw kind is. Misschien wil je ook hun eigen speelgoed meebrengen, want bekende voorwerpen helpen kinderen beter in hun comfort. De vertrouwde aanblik van eigen speelgoed op een vreemde plek kan hun zelfvertrouwen vergroten en hen helpen om te gaan met enig teken van angst terwijl ze wachten op hun beurt.